Mijn honden

Norah

Norah is (tot nu toe) mijn enige teef, ik zal hier wat vertellen over haar karakter en tevens vind je hier de gezondheidsuitslagen met daarbij wat begeleidende informatie.

Karakter van Norah

Een golden retriever is volgzaam, intelligent en met een natuurlijke werkaanleg.

Deze tekst zul je vinden als je zoekt naar karaktereigenschappen van de golden retriever op de site van de rasvereniging. Dit is zeker ook op Norah van toepassing, maar ik wil het wel graag wat nuanceren. Norah (en waarschijnlijk ook haar puppen) zullen vooral moeten functioneren als huishonden. Waar golden retrievers vaak voor de jacht werden (en nog steeds worden!) ingezet is dit niet direct van toepassing op Norah of op haar nakomelingen. Als dat je streven is moet je op zoek gaan naar een stamboomlijn die gefokt is met dit doel, wat overigens niet wegneemt dat pups van Norah uitstekend geschikt zijn om lekker mee te trainen en te sporten!

Norah is een lieve, goedaardige hond maar zeker geen sukkeltje. Ze draaft graag naast de fiets, maakt graag lange wandelingen en hoe viezer ze daarbij wordt hoe heerlijker ze het vind. Ze is zeker een slimme hond maar geen hond die dit tegen je zal uitspelen. Ze is waaks, maar geen obsessieve waakhond. Ze houdt van bewegen maar hoeft niet afgemat te worden om gelukkig te zijn. Ze is dol op aandacht en kroelen, maar weet ook prima zichzelf te vermaken. Oftewel; qua karakter is ze het perfecte maatje voor wie een lieve gezinshond zoekt.

Gezondheid van Norah

Norah heeft alle benodigde gezondheidsonderzoeken gehad die vanuit de rasvereniging verplicht zijn. Dit houdt in dat haar heupen zijn onderzocht op heupdysplasie, haar ellebogen zijn onderzocht op elleboogdysplasie en haar ogen ook uitgebreid jaarlijks worden onderzocht. Verder is er DNA onderzoek gedaan om te kijken of ze lijder of drager is van de oogafwijkingen PRA1 en 2 en de huidziekte Ichthyosis. Op alle onderzoeken is Norah met vlag en wimpel geslaagd, al moet de kanttekening gemaakt worden dat ze drager (dus niet lijder) van PRA1 is. Omdat wij echter enkel dekreuen kiezen die vrij zijn is er geen mogelijkheid dat ze puppen op de wereld zet die lijden aan deze aandoening.